Kaap Hoorn

Kaap Hoorn: Op 55°56’ZB en 067°19’WL ligt het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, Kaap Hoorn. Zo genoemd door de Nederlandse ontdekkings-reizigers Willem Cornelisz Schouten en Jacob le Maire. Op 26 januari 1616 voeren zij om de kaap heen. Zeilen rond Kaap Hoorn is een heel bijzondere ervaring en met goede reden. Vaak gehuld in mist en berucht door de torenhoge zeeën is het meest zuidelijke schiereiland van Kaap Hoorn de plaats waar de Atlantische en Stille Oceaan elkaar tegenkomen.

Puerto Williams

Puerto Williams is een Chileense plaats gelegen op Isla Navarino aan het Beaglekanaal en is de vertrekplaats voor jachten die naar Kaap Hoorn en Antarctica varen. In Puerto Williams liggen de zeiljachten langszij het halfgezonken Chileense marineschip 'Micalvi', wat omgedoopt is tot jachtclub. Voor verblijf in Puerto Williams kunnen wij (voor een wat luxer verblijf) hotel Lakutaia aanraden. Meer info op www.lakutaia.cl. Of Hostel Pusaki te bereiken via pattypusaki@yahoo.es.

Isla Navarino

Op Isla Navarino kun je mooie wandeltochten maken naar o.a. Cerro Bandera en Lago Windhond. De duur van deze wandelroute is ongeveer 5 uur en je wordt beloond met een adembenemend uitzicht op het Beaglekanaal en Puerto Williams. Meerdaagse wandeltochten zijn ook mogelijk.

Ushuaia

Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld, gelegen aan het Beaglekanaal. Een uniek gebied vanwege de combinatie van zee, bergen, gletsjers en bossen. Een bezoek aan Bahia Lapataia, Estancia Harberton, El Martial gletsjer of Museo El Fin Del Mundo is zeker de moeite waard. Voor verblijf in Ushuaia is er volop keuze uit hostels, hotels en B&B's.

Chileense kanalen

De Chileense kanalen: een ontdekkingsreis van 1500 kilometer aan ongerepte fjorden, hoge pieken, prachtige flora en fauna en ontelbare anker- baaien van Patagonia's westkust. Sinds Charles Darwin is er weinig veranderd. Hier is een wereld voor de ontdekkingsreiziger en natuurliefhebber.

Deze regio biedt talloze mogelijkheden voor bergbeklimmen, zeekajakken en backcountry tochten. We verkennen een aantal van 's werelds meest spectaculaire waterwegen. Smalle kanalen, torenhoge rotswanden, gletsjers, ravijnen. Trek het binnen- land in om beverdammen te ontdekken of wandel naar hogere gebieden voor fantastische vergezichten.

Zeeziekte

Zeeziekte komt tijdens de tocht door de Chileense Kanalen weinig voor omdat het relatief beschut water is. De reizen naar Kaap Hoorn zijn daarentegen voor een deel op open zee en zullen hierdoor meer kans geven op zeeziekte. Mocht u toch bang zijn voor zeeziekte, dan is het belangrijk om bezig te blijven.

Zorg dat u normaal gegeten hebt en blijf tijdens de reis ook regelmatig eten. Frisse lucht en zicht op de horizon zijn goede remedies. Er zijn ook verschillende middelen tegen reisziekte te verkrijgen in Nederland.

Boeken

The Uttermost Part of the Earth - Lucas Bridges
The Totorore Voyage - Gerry Clark
Mischief in Patagonie - H.W. Tilman
The Patagonia & Tierra del Fuego Pilot - Mariolina Rolfo & Giorgio Ardrizzi
Kaap Hoorn - Francisco Coloane